Weblog Bemio webdevelopment.

Waarom ik zo enthousiast ben over Codeigniter.

Bert
2018-04-17

Waarom ik zo enthousiast ben over Codeigniter.

Met de komst van dynamische websites moesten websites communiceren met een database. In de database staat alle informatie, hoofdzakelijk tekst die op de website moet worden getoond.

In het begin gebeurde dat door middel van procedureel programmeren.
Iedere webpagina stond rechtstreeks in verbinding met de database en haalde daar de informatie uit om dat dat vervolgens in de website weer te geven.
Dat werkte feilloos, tot de hackers kwamen en een groot lek in deze manier van programmeren blootlegden. Als je controle kreeg over de website had je ook automatisch toegang tot de database en kon je dus gegevens stelen.

De oplossing voor dat veiligheidslek werd objectgeoriënteerd programmeren.
Hierbij stond de pagina van een website nooit rechtstreeks in verbinding met de database maar verliep die via een module.

Informatie uitwisseling voor een webpagina gaat nu in drie stadia.

MVC heet dat: Module - View - Controller.

  • De controller die een een aanvraag ontvangt van de website deze controleert en vervolgens de module aanstuurt om de gegevens op te halen uit de database.
  • Vervolgens combineert de controller de gegevens van de module en stuur die via de view weer naar de website.

Op deze manier is er nooit rechtstreeks contact met de database, wat de veiligheid van de data garandeerd.

Het was voor mij dus tijd om objectgeoriënteerd programmeren te leren.

Laravel of Codeigniter
Ik ging op zoek naar een software die me daarbij kon helpen.
Ik kwam daarbij in de strijd tussen twee kampen. Het kamp met de liefhebbers van Laravel en het kamp met de Codeigniter fans.
De voor- en nadelen van beide systemen worden uitgebreid uitgelegd op diverse fora zodat het steeds moeilijker werd om de juiste keuze te maken.
Ik heb bijna een jaar besteedt aan de zoektocht naar een systeem wat me het beste ligt, en dat werd Codeigniter.
De keuze werd iets makkelijker toen ik op Youtube de trainingen van David Connelly zag waarin hij heel duidelijk uitlegt hoe je een webpagina maakt met Codeigniter en later zelfs een hele webshop.

Maar wat is Codeigniter eigenlijk?
Het is een framework voor objectgeoriënteerd programmeren.
Simpel gezegd komt het hier op neer; Codeigniter legt de basis voor de software.
De programmeurs hebben allerlei functies die de webdeveloper nodig heeft gebundeld in een pakket. Dat pakket is gratis beschikbaar en voorzien van een duidelijke handleiding en met complete scripts die je kunt gebruiken.
Codeigniter werkt met MVC structuur dus de veiligheid is gegarandeerd.
Wat verder opvalt is dat het framework erg klein is, en dat is weer van belang voor de snelheid waar het mee werkt. Websites gemaakt met Codeigniter zijn supersnel, zeker in combinatie met Bootstrap.

Codeigniter website

Door de grote hoeveelheid ingebouwde opties kun je als webdeveloper snel aan de slag en hoef je ingewikkelde code niet zelf te schrijven.
Een optie die ik veel gebruik zie je in de adresbalk van je browser.
Hier staat de titel van dit artikel keurig met streepjes tussen de woorden. (Waarom-ik-zo-enthousiast-ben-over-Codeigniter). Moest je eerder de software 'vertellen' dat je op de plek van een spatie een streepje wilde nu doe Codeigniter dat automatisch voor je, en altijd foutloos.

Codeigniter kan met een paar eenvoudige aanpassingen heel complexe websites, met honderden verschillende pagina's maken.
Het eist wel dat je zeer gestructureerd werkt, het is dus zaak om eerst een goed plan op papier te zetten voordat je gaat programmeren.

Een van de stelregels die je moet hanteren is deze: "Don't repeat yourself". Schrijf je code zo dat je het meerdere keren in je project opnieuw kunt gebruiken.

De ontwikkelaars van Codeigniter hebben een aantal jaren hun code overgedragen aan een ander bedrijf (EllisLab). Ellislab heeft de laatste tijd niet veel gedaan aan verdere ontwikkeling van de software. En dat is jammer.
Er werden in de software die door Codeigniter wordt aangestuurd (PHP) wat veiligheidslekken gedicht maar EllisLab heeft Codeigniter daar op dit moment nog niet aangepast.

Het wachten is nu op versie 4.2 van Codeigniter waarmee de software weer helemaal up-to-date is.

codeigniter.png

Terug naar het overzicht


Bert Emmens. Eigenaar Bemio

Bert Emmmens

Eigenaar van Bemio
Webontwikkelaar
Softwareontwikkelaar
Beeldmerk Bemio

Fivel 74 8032 MV Zwolle

06 27860353

info(at)bemio.nl

www.bemio.nl

Maan- t/m vrijdag:

09.00 tot 21.00 uur

KvK: 68476426

BTW: 105602681B01

Nieuwste blog

Om een website beter vindbaar te maken zijn verschillende programma's ontwikkeld.
Een ervan is Yoast. Yoast…


Lees meer...