Weblog Bemio webdevelopment.

De prestaties van de website meten. Sneller is beter.

Bert
2018-08-11

De prestaties van de website meten. Sneller is beter.

Naast foutloze code, een perfecte opmaak en goede SEO is snelheid ook van belang voor een hoge ranking bij Google.

Als ik een interessante website tegenkom dan meet ik altijd even de snelheid van de site, of eigenlijk de optimalisatie.
De optimalisatie geeft namelijk een goed beeld van de kwaliteit van het werk van de programmeur. Ook een website die goed is opgezet kan slecht presteren.
Als de optimalisatie laag is zal de website minder snel laden op bijvoorbeeld een mobiele telefoon.
En dat is jammer, want de klant heeft niet alleen betaald voor goede website maar ook voor een snelle website.

Maar zijn de  oorzaken van een lage optimalisatie?

1. Het begint met de laadtijd van afbeeldingen.
Soms worden afbeeldingen met een resolutie van 1200 x 1200 px gebruikt om ze vervolgens in 640 x 480 px op de website weer te geven. Het omrekenen naar het juiste formaat kost tijd en rekenkracht.  Het zorgt dus voor een lange laadtijd van die pagina.
Zorgvuldige webdevelopers en webdesigners zorgen ervoor dat afbeeldingen altijd het juiste formaat hebben waarin ze moeten worden weergegeven. Verkleinen dus.

2. De volgorde waarin de verschillende scripts geladen worden bepalen.
Een webpagina wordt onderhuids opgebouwd van boven naar beneden, verschillende scripts zoals Javascript en Jquery maar ook CSS bepalen hoe een site gaat werken. Ze zorgen voor het laden van afbeeldingen, sturen formulieren en knoppen aan enz enz.
Eerst wordt de HTML geladen, HTML is de ruwe code van de website. Vervolgens zorgt de CSS dat de opmaak wordt uitgevoerd, de juiste kleuren, de positie van de verschillende onderdelen, het lettertype en nog veel meer.
Vervolgens is het de beurt aan JavaScript en Jquery om de data uit de database te halen, eventueel te bewerken en vervolgens in de website op te nemen.

Als de volgorde niet klopt, JavaScript wordt bijvoorbeeld eerder geladen dan de CSS, zal JavaScript moeten wachten totdat de CSS de opmaak van de pagina heeft geregeld. Tijdsverlies dus en meer belasting van de webserver.
Het is dus zaak om alle onderhuidse techniek perfect op tijd te laten lopen. First things first.
Alle handelingen om een website zichtbaar te maken en de data te verwerken gaan in een fractie van een seconde, dus waarom zou je je er druk om maken?
Een goede webdeveloper maakt zich er wel druk om. Voor een gecompliceerde website is de juiste volgorde namelijk van belang, als er veel data uit een database moet worden geladen, bijvoorbeeld bij een webwinkel, en die data moet lang 'in de wacht staan' dan wordt de website er traag en misschien zelfs wel instabiel van.

 

Google speedtest


Voor een eenvoudige website geldt dat minder maar zorgvuldig programmeren doe je ook bij een eenvoudige website.

In een volgend blog zal ik je meer vertellen over een tool van Google om de optimalisatie van de website te meten.Terug naar het overzicht


Bert Emmens. Eigenaar Bemio

Bert Emmmens

Eigenaar van Bemio
Webontwikkelaar
Softwareontwikkelaar
Beeldmerk Bemio

Fivel 74 8032 MV Zwolle

06 27860353

info(at)bemio.nl

www.bemio.nl

Maan- t/m vrijdag:

09.00 tot 21.00 uur

KvK: 68476426

BTW: 105602681B01

Nieuwste blog

Om een website beter vindbaar te maken zijn verschillende programma's ontwikkeld.
Een ervan is Yoast. Yoast…


Lees meer...